Zakaj so varčne hiše dražje?

Slovenci vse preradi ocenjujemo le strošek izgradnje in pozabljamo na strošek bivanja. Poceni zgrajena hiša je lahko le navidezno poceni, če nas kasneje čakajo relativno visoki mesečni stroški uporabe hiše. (večina lastnikov starih objektov to občuti, ko je potrebno zagotoviti veliko denarja za ogrevanje pred jesenjo)
Koliko dražje so varčne hiše zavisi predvsem od tega, ali upoštevamo le strošek izgradnje, oziroma vključimo tudi strošek bivanja v njej.
Razliko v ceni gradnje pogojuje predvsem cena oken in vrat, saj so stroji, ki v varčni hiši grejejo, hladijo in zračijo enostavni in se redko kvarijo.
Velja, da so pri varčni hiši stroški gradnje za 10 – 15% višji in stroški bivanja za 75-80% nižji kot pri običajni, pri čemer dobimo še finančno pomoč države v obliki ugodnih EKO kreditov ali subvencij.
Gradnja običajne hiše nas stane manj, bivanje več, subvencij pa ne dobimo.
Ne smemo pa pozabiti, da se bivanje v klasični hiši brez prezračevalnega sistema težko primerja saj je kakovost bivanja neprimerljivo boljša. Lahko si predtavljate kot vožnjo v avtu brez zračenja s prelelepljenimi režami za prezračevanje!

Lahko trdim, da je gradnja predvsem pa bivanje v varčni hiši cenejše. Varčne hiše so ob pametni zasnovi večinoma manjše saj preprosto črtamo nepotrebne prostore kot so: kleti, kurilnice, shrambe in ostale nepotrebne prostore. Tloris hiše je tako optomiziran in je lahko 20 do 50% manjši. Grabena cena glede na tloris je sicer nekje do 15% višja ampak izračun pokaže pravno varčnost že v fazi gradnje.

Pravo razliko pa lahko ponosni lastnik ugotovi že v prvih dneh bivanja v varčni hiši.

Comments are closed.